Advies over skibrillen

Een goede skibril is essentieel voor een geslaagde wintersportvakantie. Een skibril beschermt je ogen tegen sneeuw, ijs, wind en schadelijke straling van zonlicht. Met de juiste lens verbetert een skibril het zicht zodat je het verloop van de piste goed ziet. Maar hoe kies je nou de skibril die voor jou geschikt is?

1. Unisex, dames of junior skibril?

De meeste skibrillen voor volwassenen zijn unisexmodellen. Dit houdt in dat ze voor zowel heren als dames geschikt zijn. Bij de aanschaf van een nieuwe skibril is de grootte van je hoofd belangrijk. Heb je een klein of juist een groot hoofd? Houd hier dan rekening mee bij het kiezen van jouw skibril. Een aantal merken maken skibrillen specifiek voor dames. Deze hebben soms een iets kleiner frame en een vrouwelijk design. Ook voor kinderen is een goede skibril erg belangrijk. Niets is zo vervelend voor kinderen als ze een skibril hebben die constant beslaat. Over het algemeen kan gezegd worden dat kinderen tussen 11 en 13 jaar oud de overstap maken van een kinderskibril naar een skibril voor volwassen.

Unisex skibrillen | Dames skibrillen | Kinderskibrillen

2. Waar moet je op letten bij de lens van een skibril?

Een van de belangrijkste onderdelen van een skibril is de lens. Met een goede lens zorg je ervoor dat je goed zicht hebt op de piste. Verschillende weersomstandigheden vragen om verschillende lenzen. Ze zijn er in verschillende vormen en kleuren.

2.1 Cilindrische lenzen versus sferische lenzen

Clindrische lenzen hebben vaak een cilindrische, platte lens. Sferische lenzen zijn daarentegen bolvormig. Hieronder geven we kort de voor- en nadelen aan per lens.

Cilindrische lens
Cilindrische skibril

  • Goedkoper in aanschaf.
  • Kan een licht vertekend beeld geven van de omgeving door de platte lens.

Skibrillen met een cilindrische lens

Sferische lens
Sferische skibril

  • Geeft een breder gezichtsveld van de omgeving.
  • Je hebt minder last van schitteringen in de sneeuw.
  • Geeft een minder vertekend beeld van de omgeving.
  • Duurder in aanschaf.
Skibrillen met een sferische lens

2.2 Categorieën

Lenzen worden ingedeeld in in 5 categorieën om aan te geven welk percentage licht de lenzen doorlaten. De categorieën zijn bepaald aan de hand van de Europese normering.

Lenstype Lichtdoorlatendheid Weertype
Categorie 0 80-100% Geschikt voor zware bewolking
Categorie 1 43-80% Geschikt voor bewolking en sneeuw
Categorie 2 18-43% Geschikt voor lichte bewolking
Categorie 3 8-18% Geschikt voor zonnige weersomstandigheden
Categorie 4 3-8% Geschikt voor zeer zonnige weersomstandigheden

Categorie 1 glazen hebben vaak een gele kleur. Gele lenzen verhogen het contrast en zijn daarom geschikt voor bewolkte dagen en bij sneeuw. Bij zonnig weer houden donkere glazen de meeste felle zonnestralen tegen. Eventueel kies je daar een spiegelende coating bij. Deze coating weerkaatst licht zodat je minder last hebt van de felle zon. Categorie 4 lenzen zijn vaak donkergrijs of zwart om de felle zonnestralen tegen te houden. De donkere tint filtert het meeste licht weg zodat schitteringen verminderen. Wil je een skibril voor alle weersomstandigheden? Kies dan een skibril met een meekleurende lens. Dit wil zeggen dat de lens zich aanpast aan de lichtomstandigheden. Bij fel zonlicht kleurt de lens donkerder en bij bewolking kleurt de lens lichter zodat jij altijd met de juiste skibril de piste afdaalt.

3. Hoe voorkom je condensvorming?

Bijna niets is zo vervelend op de piste als een skibril die beslaat waardoor je niets meer ziet. Condensvorming ontstaat doordat er een groot temperatuurverschil is tussen de binnen- en buitenzijde van de skibril. Stel je voor dat jij tussen de middag een goulashsuppe wilt eten in het restaurant. Zet dan niet je skibril direct op je muts. Want anders komt de binnenzijde van de lens in aanraking met warme lucht zodat de lens beslaat. Wil je zo min mogelijk last hebben van condens? Hieronder leggen we uit welke technieken er bestaan om condensvorming zoveel mogelijk te beperken.

Dubbele lens
Bij een skibril met een dubbele lens zijn twee lenzen vlak achter elkaar geplaatst. Hierdoor ontstaat een temperatuurbuffer van lucht tussen de binnenste en buitenste lens. Een dubbele lens vermindert niet alleen de kans op condensvorming, maar zorgt ook nog eens voor een warmer gezicht.

Ventilatie
Door de vochtige lucht in de skibril weg te voeren, beslaat de lens minder snel. Sommige skibrillen hebben een verstelbare ventilatie zodat je, als het bijvoorbeeld erg koud is, de ventilatie ook dicht kunt schuiven. Hoewel niet alle skibrillen zichtbare ventilatie hebben, ventileren ze allemaal in meer of mindere mate via het schuim dat tussen het frame en het gezicht zit.

Anti-Fog coating
Veel skibrillen hebben een anti-fog coating aan de binnenkant van de lens. Deze coating vermindert de kans op condensvorming. Soms is deze coating er alleen op gespoten en is hij erg gemakkelijk te verwijderen. Als de binnenkant van de skibril nat is, veeg deze dan nooit droog maar laat deze gewoon opdrogen. Zo voorkom je dat je de anti-fog coating wegveegt.

4. Kun je de skibril met elke skihelm dragen?

Anon skihelm met skibril

Het is belangrijk dat de rand van de bril en de rand van de helm goed op elkaar aansluiten. Maar de bril mag de helm niet naar boven duwen. Als er een brede gleuf tussen de skibril en de skihelm zit, kan dit erg koud aanvoelen. De skibrillen van de merken Oakley, Adidas, Dragon, Nike, Electric en Spy sluiten goed aan op bijna alle helmen. Voor andere merken adviseren wij een skihelm en -bril van hetzelfde merk. Sommige skihelmen hebben ventilatiegaten die aansluiten op de ventilatie van een skibril. Hiermee verminder je de kans op condensvorming aan de binnenkant van de lens. Smith is een merk dat hier slim op inspeelt.

5. Zijn er ook skibrillen voor brildragers?

OTG

Draag jij een bril en ben je op zoek naar een skibril die hier overheen past? Veel merken maken skibrillen die geschikt zijn voor over je bril. Hierbij is rekening is gehouden met extra ruimte voor het frame en de pootjes. Dit is ideaal voor mensen die geen contactlenzen willen of kunnen dragen. Deze skibrillen hebben vaak de toevoeging OTG (over the glasses). Hoewel de keuze sterk beperkt wordt, is een OTG skibril zeker de moeite waard als je zonder problemen je bril wilt dragen onder een skibril.

OTG skibrillen

6. Hoe kies ik de juiste skibril?

7. Heb je nog vragen?

Wil je meer weten over skibrillen en de bijbehorende accessoires? Onze klantenservice helpt je graag verder bij het kiezen welke skihelm de beste is voor jou. We zijn 7 dagen per week bereikbaar per telefoon en email of via Twitter of Facebook.

Eerder bekeken door jou